Tässä vähän aakkosia omaan tilanteeseeni liittyen! Idea tuli blogeissa paljon kiertäneestä "Elämäni aakkoset"- haasteesta.

A=Armollisuus. Olen joutunut opettelemaan tämän kirjaimen arjessa selviytyäkseni. Itselleen on oltava armollinen, sillä endometrioosin puhkeamiseen ei pysty itse vaikuttamaan eikä se ole millään tavalla valinnoilla ansaittu tauti.

B=B-vitamiini. Syön B-vitamiinia lisäravinteena, sillä sen on todettu auttavan kehoa hormonitasapainon ylläpitämisessä sekä se alentaa kehon estrogeenipitoisuuksia. Tutkimus täällä.

C=C-vitamiini. Ehkäisee tulehduksia ja on siis paikallaan tulehdussairauden hoidossa.

D=D-vitamiini, yllätys! Syön tätäkin purkista hyvinvoinnin tueksi. Erityisen tärkeä tällä hetkellä kalsiumin kanssa, sillä Femarilla on taipumusta aiheuttaa luukatoa.

E=Epikriisi. Näitä on ollut mukava saada kotiin asti toimenpiteistä ja lääkärikäynneistä!

F=Femar, se tuolla ylempänä mainittu nappi. Kamalaa ainetta, mutta jos se nyt suvaitsee olla hyödyksi, lupaan olla valittamatta asiasta enää ikinä.

G=kipupäivä ylhäältäpäin kuvattuna! Kippuralla sängyssä.

H=Hoitokontakti. Sanomattakin selvää, että hyvä hoitokontakti on tärkeä asia sairastavalle. TAYSin osaston 4B henkilökunta, olette ihania.

I=Irtiotto. Välillä on hyvä tehdä jotain, ihan sama onko suurta vai pientä, mutta kunhan vain pääsee irti hetkeksi sairastavan arjesta ja ajatukset muualle. Oli se sitten leffa, illanistujaiset, matka tai mitä vain, mikä tilanteeseen sopii.

J=Juominen. Olen joutunut luopumaan gluteenittoman ruokavalion myötä tavallisesta oluesta (yhyy) ja muutenkin vähentämään alkoholijuomia hiilihappoisuuden vuoksi. Myös lääkitysasiat ovat välillä estäneet juomisen. Näköjään vähemmälläkin pärjää.

K=Keho. Kokonaiskuva omasta kehosta on muuttunut diagnoosin myötä. Endometrioosi ei ole kuin katkennut jalka, joka kipsataan kunnes se on parantunut. Tautia pitää hoitaa kokonaisvaltaisesti ja omasta kehosta huolehtimisella oireita voi toisinaan lievittää.

L=Liikunta. Liikunnasta on toisinaan hyötyä endon hoidossa ja tähän haaveeseen nojaan itsekin. Hormonitoiminnan tasapainottuminen vaikuttaa parhaimmillaan myös henkiseen hyvinvointiin. Liikunnalla saavutetun endorfiinin tehoa ei tule väheksyä.

M=Maitohappobakteerit. Tärkeä lisä ruokavalioon tällaisen lääkemäärän kanssa pelatessa. Auttavat kestämään kauheimmatkin päivät.

N=Naiseus. Onko naiseus lisääntymiskykyisyyttä ja toimivia elimiä? Ennen mielestäni oli. Olen herännyt ajatukseen, ettei naiseus käsitteenä voi olla moisista pikkuseikoista kiinni. Naiseus on enemmän kuin rinnat, munasarjat ja muut härpättimet. Se on myös joustava käsite; olen syntynyt naisen kehoon, mutta se ei velvoita minua minkäänlaiseen annettuun käytökseen tai ideologiaan. Sama pätee myös mielestäni miessukupuoleen. Mies on enemmän kuin testosteroninsa tai vaikka eturauhasensa. Samoin kun naiseus, miehisyys ei velvoita mihinkään eikä sanele, miten päin miehen tulee olla mies. Diippiä.

O=Ovulaatio. Jotain, mistä ei toistaiseksi tarvitse välittää!

P=Poikaystävä. Kallio, tuki ja turva. Lämmin kainalo johon paeta, kun elämä potkii golfkengillä ahterille.

Q=Q? Tästä en kyllä osaa kehitellä mitään...kuukuppi? Ei, se olisi huijausta.

R=Reippaus. Tähän asti kantanut pitkälle, löytyy tiukoissakin tilanteissa näköjään, kun vain vaivautuu yrittämään.

S=Syksy. Tämä syksy on ollut vaikeinta aikaa endometrioosin kanssa. Invalidisoivat kivut ovat olleet se rasittavin juttu, sillä niistä on aiheutunut myös ahdistusta. Pienistä asioista on löytynyt kuitenkin iloa.

T=Terveellinen ruokavalio. Ei mitenkään helppo oppia, mutta vähän kerrallaan ja rohkeasti!

U=Uni. Tullut hirvittävän tärkeäksi. Toisaalta lääkitykset väsyttävät, toisaalta myös kipu, mutta uni on miltei aina paikallaan. Auttaa myös ahdistukseen.

V=V*tutus. Ei liene epäselvää, miksi! Pitäisikö nielaista varalta vähän laastaria ja Helosania, että sisäpuolen leikkaushaavat paranisivat nopeammin?

W=Tämän jätän suosiolla väliin, liian vaikea.

X=Minä ylhäältäpäin kuvattuna, kun venyttelen aamulla ja hetken päästä tajuan, ettei se ollut vielä hyvä idea. Auts.

Y=Ystävät. Olette parhaita.

Z=Zzzz. Kas, uni toiseen kertaan jo...

Ne kolme viimeistä, joista ainoa järkevä aakkonen on Ä=Äiti. Paras pieni äiti.


Haleja,

Epione