Kirjoittelen tästä nyt pienellä viiveellä, jotenkin kroppa ja nuppi olleet vähän sekaisin.

Maanantainen paksusuolentähystys Hatanpään sairaalalla meni hoitajien mukaan ihan hyvin. Tutkimus oli hyvin kivulias ja lääkärikin osasi sanoa, että endopotilailla tämä on todella tavallista. Huusin ja itkin pöydällä, mutta onneksi pelkäsin (ylimääräistä) kipua niin paljon että en kyennyt pyörimään mihinkään karkuun. Suoli oli tuhannen mutkalla joten lääkäri arveli sen olevan kiinnikkeinen vatsaontelon puolelta. Selvisin ilman kummempia rauhoittavia lääkkeitä, vaikka Panacodin juottivat kuitenkin. Enempikin kipulääke olisi kelvannut. Touhussa pidettiin paljon taukoja, jotta sain kasattua itseni aina seuraavaa kipuaaltoa varten. Lääkärin lisäksi hoitajat olivat tosi ihania, mikä teki hommasta paljon siedettävämpää.

Onneksi ei kuitenkaan löytynyt mitään epäiltyyn Crohnin tautiin viittaavaa. Sain kuitenkin vahvistuksen ärtyvän suolen oireyhtymälle. Suoli oli muuten ihan siistin ja ehjän näköinen, joten koepalojenkaan suhteen on tuskin mitään stressattavaa. Jää vielä epäselväksi, vaikuttaako tämä endometrioosini hoitoon. Jos suolen ulkopuolella on kiinnikkeisyyttä, haluaisin päästä kaikenlaisista kiristävistä kudoksista eroon mahdollisimman pian, mutta leikkaaminen lisää osaltaan aina kiinnikkeitä. Ehkä kipujani nyt kuitenkin kohdellaan vatsakalvon endometrioosin aiheuttamina.

Tyhjennys oli ehdottomasti kaameampaa kuin itse toimenpide! CitraFleet teki vatsan viiveellä tosi kipeäksi ja tyhjensi tehokkaasti. Ehkä jopa melkein liiankin tehokkaasti, sillä stressi iski miettiessäni, kuinka pääsen kulkemaan tarpeeksi nopeasti vessojen välillä. Taksilla ajeluun ei olisi todellakaan ollut varaa, mutta vaihtoehtoja ei juuri jäänyt. Toimenpiteen jälkeinen ensimmäinen ateria järkytti kyllä vatsaparkaa kovin. Olisi ehkä pitänyt jatkaa soselinjalla vielä hetki. Palautumista on kyllä kestänyt nyt useamman päivän, ehkä kiinnikkeet ja munasarjat eivät arvostaneet repivää venyttelyä.

Tulipa kumminkin käytyä, yksi huoli vähemmän.

Väsähtäneenä,

Epione