Moro taas! Onkin ollut vähän hiljaista. Alan vihdoin selvitä yli kaksi viikkoa kestäneestä taudista: ensin alkoi keuhkoputkentulehdus ja sitten kehittyi aika tuhti poskiontelotulehdus. Näitä olen sitten potenut vähemmälle.

Hyviä uutisia sen verran, että Primolut rokkaa edelleen. Kivuttomuus (eli vähäisiä vihlaisuja silloin tällöin) on tuntunut aika ihmeelliseltä jutulta. Lyricaa en ole vielä hakenut kokeiluun apteekista, sillä haluan koettaa elelemistä pelkän Primolutin avulla näin ensin.

Vatsaongelmia on ollut viimeaikoina paljon. Varmasti antibiootilla on ollut osuutta tähän, mutta myös huonolla ruokavaliolla. Flunssaisena nyt ei oikein jaksa tehdä oikeaa ruokaa itse ja tulee syötyä eineksiä, joista sitten koituu suolikipulia ja ripulia. Onneksi Vi-siblin on auttanut edes hiukan. Jouduin juuri toteamaan hetki sitten myös sen, että ei, en todellakaan voi juoda tavallista lehmänmaitoa enää edes hylana. Kauheat vatsanväänteet jo tilkasta kahvissa.

Pakko vähän purkaa nyt viimeaikaisia tuntoja. Olen törmännyt monenlaisiin oletuksiin ja väitteisiin endometrioosista joiltain potilailta, jotka uskovat vaihtoehtohoitoihin ja väittävät länsimaista lääketiedettä kehnoksi. "Kiinalainen lääketiede/ tms. on ollut olemassa kauemmin ja se on parempi". Täysin välittämättä siitä, että länsimaisella lääketieteellä on 1. pystytty löytämään ja diagnosoimaan endometrioosi, 2. keinot ja jatkuvasti käynnissä olevia tutkimuksia parannus- ja hoitokeinojen löytämiseksi, 3. lääkkeet endometrioosin hillitsemiseksi (ja lisää kehitellään koko ajan). Ärsyttää suunnattomasti se, että vihataan keinotekoisia hormoneja niin päättömästi, että kehdataan sitten laukoa muille käsittämättömiä asioita. Myös niille jotka ovat sairaampia, eivätkä mitenkään pärjäisi ilman hormonihoitoa. Itse kuulun tuohon epäonnisempaan ryhmään, jolla endo vain kasvaa ja kasvaa ilman mitään mahdollisuutta jättää pois hormonihoitoa, ellei saa jotain lääkettä, joka täsmähoitaa ongelmaa. Älkää käsittäkö kuitenkaan väärin: vaihtoehtoisilla menetelmillä on sijansa tämänkin sairauden hoidossa, sillä ravinto, liikunta ja ympäristömyrkkyjen varominen voivat helpottaa endometrioosipotilaan oloa. Näin myös omalla kohdallani. Myös akupunktio on varmastikin hyvä apu kipuoireiden hoitoon, sillä vaikuttaahan vatsanalueen hermopäätteiden manipulointi yliaktiivisen hermokudoksen toimintaan suotuisasti. Luottaisin kuitenkin endometrioosin hoidossa tutkittuun faktatietoon. Nykytiedon valossahan endometrioosia EI voida parantaa (perimä, ylimääräinen kipuhermosto vatsassa, syöpämäinen aktiivisuus) eikä hormonittomuus ainakaan auta asiaa, sillä keltarauhashormoni rauhoittaa kudoksen toimintaa. Endometrioosin syntymekanismia ei vieläkään tunneta (vähiten sen siis varmasti tuntee jokin vaihtoehtoinen taho, joka sattumalta myy myös erilaisia ihmetroppeja juuri tähän vaivaan vain 99,95,- ilman luotettavaa tutkimuksellista näyttöä tehosta). Lähdekritiikkiä pitäisin myös tärkeänä taitona hoitokeinojen etsinnässä. Tästä postauksesta ei kannata suuttua, jos pelkkä vaihtoehtoinen touhuilu toimii sinulle etkä suostu hormoneja syömään niin hyvä, anna mennä vaan, mutta älä tule kertomaan minulle, kuinka minun pitäisi uskoa samoihin asioihin ja lopettaa hormonit. Saatika älä tule minulle itkemään, jos tauti on syönyt kohta puolet suolistosta. Minä hoidan omaa tautiani tutkimuksiin ja lääkärieni taitoihin perustuen, sillä ei ole kertakaikkiaan varaa mokata hoitoa tässä vaiheessa. Pelissä on henki, lisääntymiskyky ja oma onni.

Tähän passiivis-aggressiiviseen raivoon on hyvä lopettaa. Joskus blogaaminen vaan on tunnemyrskyä. Ehkä ensi kerralla olisi vähän iloisemmat aiheet. Odotan innolla poskionteloiden parantumista, sillä heti kun olo on riittävä, on päästävä kuntosalille ja fillarilenkille! Ulkona on hieno ilma ja alla uusi menopeli, jolla pääsee lujaa.

Puolipoutaisin terveisin,

Epione