Perjantaina siis leikataan! Tämän viikon jaksaa pysyä positiivisena, sillä sitä hyvää henkeä tarvitaan viikonloppunakin leikkauksesta toipumiseen. Mukava hoitaja soitteli juuri ja kyseli yksityiskohtia ja otti vastaan kysymyksiä lääkärille. Vastauksia soitellaan takaisin, jos niitä oikeastaan edes on. Huomenna olisi käytävä vielä kerran verikokeissa varaveren testausta varten ja jonohoitaja soittelee 3. päivä. Torstaina olisi myös se kammoksuttu virtsarakon toimintakoe, mutta sen jälkeen voinkin nostaa jalat ylös ja odottaa seuraavaa päivää.

Tällä viikolla pitäisi yrittää vielä hoitaa kämpän siivous, n. viikon puhtaat pyykit valmiiksi ja joululahjaostokset. Ostoksille ehkä vähän aikaista, mutta jos paraneminen onkin hitaampaa kuin viimeksi, eivätpä ainakaan jää kokonaan tekemättä. Olen henkisesti varautunut parin viikon makoiluun ja pieniin kävelylenkkeihin talon ympäri, mutta yllätyksiä on aina mahdollista ilmaantua, tulehduksista aina veritulppiin ja tikkien repeämisiin. Onneksi veli on taas paikalla kaitsemassa, etten kovakalloisena yritä enempää, kuin mitä tarpeen on. Tänään yritän vielä keskittyä muihin keskeneräisiin töihin, joita en kuitenkaan jaksa tehdä toipumisaikana.

Tässä muille laparoskopiaan valmistautujille omia ohjeitani:

- Lue sairaalasta annetut ohjeet ja toimi niiden mukaisesti. Jos on epäselvyyttä, soita ajoissa kutsukirjeessä annettuun numeroon ja kysy tarkennusta.

- Varaa aikaa toipumiseen. Toiset ovat entisensä viikon jälkeen, toisilla kestää useampi viikko. Ota rauhallisesti, kuuntele kehoasi ja suhteuta tekemisesi siihen, miten paljon sinua on leikattu sisäpuolelta. Anna aikaa ja armeliaisuutta itsellesi.

- Yritä liikkua. Veritulppien riski on korkea, kun joutuu makaamaan paljon. Osa sairaalan lääkkeistäkin voi lisätä riskiä hetkellisesti. Sairaalassa sinut puetaan tukisukkiin, mutta kotona on tärkeää välillä nousta pystyasentoon ja liikuskellä hieman. Tee tämä kuitenkin kivun rajoissa, älä yritä liikaa liian nopeasti, sillä tikit voivat revetä ja tulehtua.

- Jätä kalaöljyvalmisteet tauolle n. kuukausi ennen operaatiota. Kalaöljy lisää verenvuototaipumusta ja on ainoastaan fiksua jättää ne siis tauolle ennen leikkausta ikävien yllätysten välttämiseksi. Myös esim. chiansiemenet toimivat samalla tavoin korkean omegapitoisuutensa vuoksi, joten nekin kannattaa hyllyttää hetkeksi.

- Tarkkaile vointisi kehitystä. Jos jotain komplikaatioita ilmenee, ne tulevat tavallisesti muutaman päivän sisään leikkauksesta. En nyt kehota tarkkailemaan liikaa, mutta jos jotain epätavallista ilmenee, suosittelen ottamaan yhteyttä lievissä tapauksissa joko suoraan osastolle tai vakavissa tilanteissa menemään ensiapuun.

- Suihkuttele ohjeiden mukaan, anna haavojen hengittää, pidä ne puhtaina ja elä terveellisesti. Tupakointi ja alkoholinkäyttö vaikuttavat paranemisprosessiin. Kysy lääkäriltä, voitko käyttää vaikkapa nikotiinipurkkaa, jos et pysty lopettamaan tupakointia ilman apua ennen leikkausta.

- Syö kipulääkkeesi. Onhan se toki ikävää napsia nappeja, mutta säännöllinen kipulääkkeiden käyttö voi parhaimmillaan estää kipushokkiin vajoamisen. Tämä on tullut kokeiltua itse, siksi voin suositella syömään lääkkeet annettujen ohjeiden mukaan.

- Muista syödä hyviä asioita ja tarpeeksi. Terveellinen ruokavalio antaa hyvät rakennuspalikat toipumiseen, vaikka herkutellakin saa toki hiukan. Pieni itsensä hemmottelu on leikkauskoettelemuksen jälkeen ihan paikallaan.

- Varaa mieluista tekemistä mukaan sairaalaan. Ennen leikkaukseen siirtymistä lueskelu tai musiikin kuuntelu tekee varmasti hyvää, mutta myös osastolle siirryttäessä on hyvä olla pientä puuhaa rentouttamaan mieltä. Ota huomioon, että joko sinulla tai jollakin muulla huoneessa voi olla esim. kipupumppu, joka monissa sairaaloissa estää elektronisten laitteiden käytön kojeen lähellä. Siksi esim. kirja, lehti tai vaikka neuletyö on hyvä vaihtoehto.

- Ota mukaan löysät vaatteet kotiin siirtymiseen ja suosi väljää kotonakin. Leikkauskaasut ja kudosärsytys saavat vatsan pömpölleen. Siksi väljä vaatetus on hyvä, esim. suuret t-paidat, mekot tai collegehousut ovat näppäriä. Jos saat kavereilta lainaksi tai kotoa jo löytyy äitiysvaatteita, kannattaa harkita myös niitä!

- Pyydä sairaslomaa niin paljon lisää, kuin tarvitset. Saikkua annetaan usein laparoskopiankin jälkeen varsin vähän aluksi. Jatkoa kannattaa pyytää lääkäriltä heti, kun ensimmäinen pätkä on loppumassa, jos sitä koet tarvitsevasi.

- Jos pystyt, hanki apua kotiin. Pieniinkin askareisiin voi tarvita kovissa säryissä apua: pyydä vaikka ystävää, sukulaista, kämppäkaveria, perheenjäsentä tai kumppania pistäytymään lisäkäsinä niin usein, kun koet tarvitsevasi. Tulet kuitenkin todennäköisesti kaipaamaan pientä jelppiä ainakin ensimmäisten päivien aikana. Lemmikeille kannattaa etsiä hoitopaikka ainakin muutamaksi päivää, jos se on mahdollista. Tarvitset energiaa omaan toipumiseesi.

- Järjestele koti valmiiksi ennen leikkausta. Puhtaita pyyhkeitä haavojen hellään taputteluun suihkun jälkeen, löysiä vaatteita komeroon, ruokaa kaappiin, lääkkeitä valmiiksi jne. Varaa tarvitsemasi käyttöesineet niin, ettei sinun tarvitse turhaan kurkotella tai kumarrella.

- Hanki kotiin vatsaa pehmittävää lääkettä. Vessareissut voivat olla aluksi hyvin kivuliaita. Pehmittäjä on hyvä apu, sillä liikaa ponnistelua kannattaa välttää ainakin muutaman päivän ajan. Myös jalkoja lattian tasosta nostavaa koroketta kannattaa kokeilla, sillä se auttaa kehoa muodostamaan "kyykyn", jossa tavara poistuu suolesta helpommin ja vähemmällä ponnisteluenergialla. Tähän käy hyvin vaikkapa nurin päin käännetty pesuvati lattialla.

- Kerää pino katsomattomia leffoja ja sarjoja, pelaamattomia pelejä ja lukemattomia kirjoja. Toipuessa kannattaa yrittää pysyä positiivisena ja rentoutua kunnolla. Sinulla on luultavasti siis paljon aikaa vain olla ja olla tekemättä mitään tärkeää. Siksi suosittelen käyttämään sen ajan vaikka viihteeseen, johon muutoin ei monella löydy tarpeeksi aikaa.

Tässä nyt joitain yleishyödyllisiä juttuja. Jos keksin vielä jotain, editoin tänne myöhemmin lisää. Mutta tässä kaiketi ne tärkeimmät.

Jännäten,

Epione