Ajattelin kirjoittaa nyt itselleni hyvin ajankohtaisesta aiheesta (vaikka voisin kirjoittaa kouluhommiakin, khm). Olen porskuttanut  kesästä 2013 Luneten pienen koon kuukupin voimalla, mutta viime aikoina en ole enää kyennyt käyttämään sitä kipujen vuoksi. Niinpä kysyin Endometrioosiyhdistyksen Facebook- ryhmässä muita hyviä kuppimerkkejä ehdolle. Joku kehotti kurkistamaan LeaStoren alennuskoriin ja sieltä löysin vahvan haastajan Lunetelle: MeLunan. Tilasin kokeeksi MeLunan pienimmän ja pehmeimmän kuppimallin antennilla.

Syy, miksi alunperin tutustuin kuukautiskuppiin, oli se, että se on paljon parempi limakalvoille kuin kertakäyttöiset suojat ja tulee myös halvemmaksi. Ekologisuus on tietysti myös ehdoton plussa. Kuppi on kätevä myös esimerkiksi ovulaationaikaisen paksun valkovuodon jarrutteluun, jos vuoto on ongelma eikä pikkuhousujen sotkeutuminen houkuttele. Aluksi kuppi olikin täydellinen ratkaisu, käytön oppi nopeasti ja puhdistus oli helppoa. Kuppi tuntuu ainakin itselläni paljon vähemmän, kuin tavallinen tamponi. Lunette valmistaa kuppinsa kuitenkin aika jäykästä silikonista, mikä aiheuttaa jopa pienellä koolla huomattavaa, kipua aiheuttavaa painetta peräsuoleen. Kuten mainittua, ennen tuota kipua ei ollut, joten johtunee aika varmasti muusta endometrioosikivusta.

MeLunan pehmeä kuppi on valmistettu samasta materiaalista, josta tuttipullojen imuosat tehdään. Se on siis muovia, mutta tutkitusti turvallista sellaista. Kokoon painettaessa kuppi antaa paljon enemmän periksi, kuin Luneten vastaava. Pienin malli on myös Luneten kuppia hieman pienempi, mutta vaikuttaisi kuitenkin pysyvän vallan mallikkaasti paikallaan ilman kauhean tiukkaa alipainettakin, ainakin toistaiseksi. Luulen, että pehmeä mediumkin sopisi itselleni, jos emättimen seinämiin kohdistuva paine pysyy maltillisena.

Tässä kuvakollaasi siitä, mitä paketissa tuli. Toimitus oli nopea ja pieni kuppi mahtui postiluukusta! PS. Tämä ei ole maksettu tai maksamaton mainos, vaan mainitsen mielelläni nimeltä ne palvelut ja tuotteet, joihin olen henkilökohtaisesti tyytyväinen.

blog1.jpg

 

Vasemmalla Lunette, oikealla MeLuna. Kuten näkyy, MeLunan kuppi on mitoiltaan hiukan pienempi. Pohja on ulkopuolelta aika samanlainen molemmissa kupeissa, vaikkakin MeLunan antenni on vähän lyhyempi, kuin Luneten alkuperäinen antenni (kuvassa katkaistu, pitkä antenni ei ollut käyttööni sopiva). MeLuna on reunoiltaan kauttaaltaan ohuempi ja joustaa myös enemmän. Kupit taittuvat kuitenkin yhtä helposti ja molemmista löytyvät pienet ilmausreiät heti yläosan pannan alapuolelta.

kupit.jpg

 

MeLuna oli pehmeyttään hiukan haastava asettaa, mutta jatkan opettelua. Materiaali on miellyttävä mutta vaatii siis vähän harjoittelua käytön ja säilytyksen suhteen. Kuppi on myös käyttöohjeidensa mukaan Lunettea joustavampi käyttää, esim. pesuaineiden ja desifioinnin suhteen. Materiaalin pitäisi kestää silikonia paremmin pitkäaikaisessa käytössä, mutta sehän varmistuu tietysti vain ajan kuluessa. En varmaankaan heitä vielä vesilintua Luneten kupilla, mutta MeLuna päätyy kyllä päivittäiseen käyttöön ykkösvaihtoehdoksi. Luulen, että pieni, pehmoinen kuppi voisi toimia myös kierukan kanssa ongelmitta. Seuraillaan ja ihmetellään lisää kuppiasiaa myöhemmin!

 

Kippis kupeille!

Epione